Onderzoek naar verdachte betalingen aan amateurvoetballers

vrijdag 8 juli 2016

Eindhoven - In een lopend onderzoek naar een 48-jarige verdachte van witwassen uit Eindhoven, heeft de politie deze en vorige week vijf amateurvoetballers uit Eindhoven gehoord.

De Eindhovenaar heeft de vijf vermoedelijk betaald met witgewassen geld. Volgens het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) hadden zij redelijkerwijs kunnen vermoeden dat het geld uit enig misdrijf afkomstig was. Het OM verdenkt de spelers daarom van schuldwitwassen.

 

 

Aan het begin van 2015 startte de politie een onderzoek naar de verdachte uit Eindhoven. Het heeft er alle schijn van dat de man crimineel verkregen geld witwast.


Al eerder deed de politie onderzoek in de woning van de verdachte. Opvallend was dat de woning in de Eindhovense wijk Tongelre zeer ingrijpend was verbouwd en zeer luxueus was ingericht. De politie heeft vervolgens beslag gelegd op de woning en de inboedel, op verdenking van witwassen. Bovendien is administratie meegenomen voor onderzoek.Begin dit jaar is in Kaatsheuvel een boot van de man in beslag genomen. Deze inbeslagname was ook in het kader van het witwasonderzoek naar hem.

Uit onderzoek is nu het vermoeden ontstaan dat de man een elftalselectie van een voetbalvereniging in Eindhoven financierde met witgewassen geld. Vermoed wordt dat hij de spelers heeft betaald. Hiermee zou een bedrag gemoeid zijn van enkele duizenden euro’s per jaar.Dit onderzoek sluit aan bij de bredere aanpak ondermijning in Zuid-Nederland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Bij deze vorm van criminaliteit wordt crimineel vermogen vanuit de onderwereld in de bovenwereld gebracht. Hierdoor vermengt de onderwereld zich met de bovenwereld. Daarnaast leidt ondermijnende criminaliteit tot marktverstoring, namelijk oneerlijke concurrentie en rechtsongelijkheid. Wetten en regels gelden echter voor iedereen. 

Witwassen is een voorbeeld van ondermijnende criminaliteit. Bij witwassen wordt illegaal of crimineel geld in de legale economie gepompt, waarbij de herkomst van de gelden wordt versluierd.


Ondermijningsteams van politie, OM, FIOD en BD zijn volop bezig met de aanpak van witwassers. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven, instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Hun acties verstoren de criminele samenwerkingsverbanden.

bron: politie.nl | Categorie: diversen


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Best | 112 alarmeringen Best | Goedkoop Tanken in Best | Supermarkten in Best | Weerbericht Best